Kunstgras leggen stappenplan

TIP!: Voor een vlekkeloos eindresultaat kunt u het beste gebruik maken van onze legservice door onze professionals.

Stap 1: Zorg voor de juiste ondergrond

Bepaal de locatie waar het kunstgras moet komen te liggen en verwijder (indien nodig) de oude
grasmat, beplanting, onkruid en eventueel tuinafval. Graaf de grond af tot ongeveer 5-10
centimeter beneden het maaiveld. Voor een stabiele en egale ondergrond is een zandbed van circa
5-10 cm noodzakelijk. Wij adviseren straatzand te gebruiken. Stort het benodigde zand uit, verdeel
het zand gelijkmatig en tril het aan. Zorg dat er een egale vlakke ondergrond ontstaat.

01
02

Stap 2: Uitrollen drukverdeeldoek

Rol het drukverdeeldoek uit over het zandbed. Zorg ervoor dat het gehele zandbed bedekt is en snij het drukverdeeldoek af langs de randen. Zet in de hoeken vast met kunstgrashaken, zodat het drukverdeeldoek niet verschuift met het uitrollen van het kunstgras. Zodra het kunstgras er juist op geplaatst is kunt u de haken er gemakkelijk weer uithalen door de punten even terug te vouwen. Drukverdeeldoek wordt gebruikt voor onder het kunstgras. Hierdoor zullen er minder kuilen of putten in het gras ontstaan door bijvoorbeeld poten van tuinstoelen of bij intensief gebruik. Het houdt tevens onkruid tegen en heeft een preventieve werking tegen ongedierte.

Stap 3: Kunstgras plaatsen

Rol het kunstgras uit, bepaal de legrichting van het gras en zorg er voor dat de vleug (de richting van het gras) altijd dezelfde kant op is gericht. Vanuit de woning of zithoek in de tuin tegen de vezel in kijken word het meest aangeraden. Leg het kunstgras aan alle zijden minimaal 5 cm over de rand. Indien er meerdere stukken/rollen kunstgras nodig zijn, plaats het aansluitende kunstgras in dezelfde legrichting als de eerste baan.

03
04

Stap 4: Plaats lijmband onder de las naden.

Leg de las naden langs elkaar en sla beide zijden om. De buitenzijden van de twee stroken die aan elkaar verlijmd moeten worden, moeten ‘schoongesneden’ worden. Ongeveer 2 banen zorgvuldig af snijden. Plaats lijmband onder de naad (zorg dat de naad nooit breder is dan 4 mm).

Stap 5:

Sla het kunstgras weer zorgvuldig, stukje voor stukje terug en druk de vezels van het kunstgras als een ritssluiting tegen elkaar. Controleer of het eindresultaat naar wens is en er geen kieren zijn ontstaan.

05
06

Stap 6: Vastzetten en instrooien

Gebruik speciale kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. (Vergeet de haken die u eerder in de hoeken van het drukverdeeldoek heeft gedrukt niet). Sla de haken rondom langs de randen, om de 80 cm in het kunstgras. Het kunstgras kan nu gelijkmatig worden ingestrooid met instrooizand voor een extra stabiele ligging. Dit is optioneel maar wordt wel geadviseerd. Gebruik hiervoor tussen de 3 en 12 kilo per vierkante meter, afhankelijk van de hoogte en het type kunstgras.

Stap 7: Invegen en opborstelen.

Veeg het zand met een harde bezem tegen de vleug van het kunstgras in. Blijf net zo lang vegen totdat er geen zand meer aan de oppervlakte zichtbaar is. Borstel het gras goed op voor het mooiste eind resultaat.

07

TIP!: Na het verlijmen van de las naden word het aanbevolen gedurende 24 uur geen gebruik te maken van het kunstgras, zodat de lijm kan uitharden en de kans niet bestaat dat de lasnaden uit elkaar trekken.