Kan ik op kunstgras BBQ’en?

De glorieuze Hollandse zomer is de perfecte tijd om de BBQ naar buiten te brengen, de worstjes en hamburgers tevoorschijn te halen, een paar vrienden uit te nodigen en te genieten van de warme avonden. Als u echter kunstgras in uw tuin heeft, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat de veiligheidsrisico’s zijn. Is het veilig om een ​​barbecue te gebruiken op mijn kunstgras? Is het gebruik van een BBQ op kunstgras brandgevaarlijk? Kan kunstgras smelten? Is kunstgras brandbaar of hittebestendig?

Kunstgras smelt wanneer het is blootgesteld aan zeer hete voorwerpen en vuur. Zand gevuld kunstgras kan als brandwerend worden beoordeeld, omdat de zandinvulling als blusmiddel kan werken, waardoor warmte of vlamverspreiding wordt voorkomen (als er iets in vuur en vlam op uw kunstgras is beland).

Allemaal veel gestelde vragen van huiseigenaren die kunstgras willen laten aanleggen of hun tuin al hebben laten opfrissen met kunstgras. We hebben de onderstaande gids samengesteld om je kunstgras gazon er zo goed mogelijk uit te laten zien en lelijke gesmolten plekken te voorkomen.

Is kunstgras brandbaar of vuurvast?

Kunstgras is gemaakt van hoogwaardig polypropyleen plastic dat brandt en je mag kunstgras nooit blootstellen aan open vuur. Zeer weinig kunstgrasproducten zullen een brandwerende certificering hebben. Samengevat is al het kunstgras hittebestendig, maar slechts enkele hebben de certificering om als ontvlambaar of brandveilig te worden beschouwd.

Kunstgras smelt wanneer het is blootgesteld aan zeer hete voorwerpen en vuur. Zand gevuld kunstgras kan als brandwerend worden beoordeeld, omdat de zandinvulling als blusmiddel kan werken, waardoor warmte of vlamverspreiding wordt voorkomen (als er iets in vuur en vlam op uw kunstgras is beland).

Plaats geen voorwerpen, zoals barbecues of iets anders dat zeer heet kan worden, op uw kunstgrasveld om te voorkomen dat uw kunstgras smelt.

Wat veroorzaakt het smelten van kunstgras?

Hete of brandende voorwerpen die op uw kunstgras worden geplaatst, zijn niet de enige manier om de synthetische materialen te beschadigen. Zorg ervoor dat er geen spiegels of reflecterende objecten in en rond de tuin zijn die in de richting van uw gazon kunnen wijzen, aangezien dit de zonnestralen met hoge intensiteit vergroot, die op hun beurt kunnen smelten, dus let op met hangende reflecterende tuindecoraties en vermijd het ophangen van spiegeldecoraties.

De recente trend van energiebesparing in huis heeft ertoe geleid dat veel huishoudens energiezuinige ramen hebben geïnstalleerd om hun energierekening te verlagen. Deze ramen werken door veel van het binnenkomende licht en warmte weg te reflecteren van het gebouw, maar dit kan nadelige gevolgen hebben voor uw kunstgras, waardoor het smelt door de verhoogde temperaturen van gereflecteerd licht. Als u merkt dat het licht van uw ramen op uw kunstgras wordt gereflecteerd, is het aan te raden raamschermen of luifels te installeren om reflectie te voorkomen en het risico op smelten te verminderen.

Rokers of rokende gasten dienen niet te roken op uw kunstgras gazon om te voorkomen dat het hete as of brandende sigaret in contact komt met het kunstgras. Als je toch rookt op je kunstgras, zorg dan dat je een gebruikt om schade aan je mooie kunstgras te voorkomen.

Kunstgras en barbecues

Barbecues en grills mogen nooit rechtstreeks op kunstgras worden geplaatst en moeten in plaats daarvan op een vuurvast oppervlak worden geplaatst, zoals straatstenen of een gemetselde patio, om ervoor te zorgen dat deze vlak en stabiel is. Zorg ervoor dat uw tuinbarbecue of -grill ver van kunstgras staat om het risico te verkleinen dat hete kolen op het kunstgras terechtkomen en het beschadigen.

Veiligheid rondom de barbecue is belangrijk en moet altijd een topprioriteit zijn, houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt en zorg ervoor dat iedereen die de barbecue gebruikt bekwaam is om dit te doen. Door aandacht te besteden aan de veiligheid van de barbecue, met name als u een feest of een speciaal evenement organiseert en de gasten vrolijk en opgewekt zijn, wordt het risico op ongelukken en letsel verminderd.

Bij de meeste zomerse barbecues zijn er talloze versnaperingen, van drankjes tot desserts, schrik niet als je kunstgras een beetje rommelig wordt met kruimels of saus. Kunstgras is gemakkelijk schoon te maken met de tuinslang en eventuele probleemvlekken kunnen worden verwijderd met een zeepachtige reiniger.

Vergeet niet je BBQ na gebruik schoon te maken, dit doe je het beste voordat hij volledig is afgekoeld om te voorkomen dat vetten en oliën aan het oppervlak blijven plakken. Dit verkleint ook het risico dat hete oliën en vetten op uw terras of kunstgras terechtkomen.

Gesmolten kunstgras repareren

Helaas zijn er vanwege de materiaaleigenschappen van kunstgras, nadat het is gesmolten, relatief weinig kosteneffectieve middelen om het kunstgras in zijn oorspronkelijke weelderige en groene staat terug te brengen. Aangetaste delen van het kunstgras zullen moeten worden vervangen door nieuw kunstgras om het gebied weer zijn oude uiterlijk te geven. Daarom is het zeer van belang dat je een stuk reststant bewaard op bv. een plat dak zodat het doormiddel van blootstelling aan het weer mee kleurt met uw kunstgras gazon, (hiermee bedoelen wij dat de glans vervaagt) Om vervolgens met het restant het aangetaste deel te kunnen hertsellen.

Als je een gebied of een stukje gesmolten kunstgras in je tuin hebt opgemerkt, probeer dan voordat je het gedeelte hersteld te achterhalen waardoor de temperatuurstijging is veroorzaakt. Of het nu gaat om reflecterende oppervlakken in uw tuin die kunnen worden verwijderd of afgedekt, of als uw kunstgras in contact is gekomen met hete of brandende materialen die kunnen worden voorkomen.

Mocht u opmerken dat het de ramen van uw buren zijn die uw kunstmatige tuin aantasten, dan kunt u hen benaderen en vragen of ze bereid zijn om zonwering of luifel te plaatsen. Als dit echter geen haalbare oplossing is, overweeg dan om meer schaduw aan uw tuin toe te voegen of de aangetaste gebieden te vervangen door een tuinelement zoals kiezelstenen, een kleine waterpartij of plantenbak om voortdurende schade en vervanging te voorkomen.

Er is geen groot geheim om uw kunstgras er fris en nieuw uit te laten zien, want het komt allemaal neer op regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik van de tuin. Wees voorzichtig bij het gebruik van hete apparaten zoals barbecues, grills en vuurkorven en plaats deze niet op of nabij uw kunstgras gazon.

Als u deze tips in gedachten houdt en regelmatig borstelt, bladafval verwijdert en vuil van uw kunstgras schoonspoelt, zal uw tuin er jaar na jaar als nieuw uitzien.